hits

Feminist som faen ( Først publisert i klassekampen 08.03.2017)

Denne teksten har jeg sendt og publisert i klassekampen 08.03.2017

Feminist som faen

Som barn og ungdom i Norge fikk jeg ofte høre at gutter var to ganger så verdifulle som jenter og ved for eksempel fordeling av arv fikk jenta automatisk halvparten. Store avgjørelser måtte tas av ekte mannfolk, og ikke av svake kvinner og skulle en kvinne først ta avgjørelse så måtte hun få assistanse av sin bror, mann, far, onkel og til og med fetter eller en fremmed. Dette var så langt unna de observasjonene jeg hadde gjort meg i barndommen i Somalia da bestemor var dronningen, og en viktig figur å lytte til og øverst på hierkiet. Mamma var den vi gikk til for å få råd, den som visste alt og den sterke figuren som kunne fjerne all smerte. Jeg gledet meg til å bli stor og mektig og ta over verden med all den selvtilliten og kunnskapen jeg fikk av de to dronningene i mitt liv.

Alle historiene jeg fikk servert var om brødre og søstre som lekte sammen i harmoni uten noe form for undertrykkelse av jenter der min mor klatret like høyt som sine brødre og var med på rampestrekene. Jeg fikk nok en feminist vennlig oppdragelse helt ubevisst og det kan være forklaringen på hvorfor det var så vanskelig for meg å innrette meg etter en verden der jeg skulle spise restene etter en mann eller sitte hjemme og la meg bli forsørget mens jeg poppet ut unger.  

Alt dette ble endret med krigen og introduksjon av en helt annen kultur som jeg ser i dag blir verre og verre og den har så klart mange tatt med seg til vesten. Den kontrollen jenter opplever, der menn og andre viktige personer fysisk og psykisk fjerner deres frihet er helt uholdbar å være vitne til. Møte med Norge var preget av at menn og kvinner satt på forskjellige avdelinger ved forsamlinger og kvinner var uten tvil den svake kjønn.

Det er ikke helt uvanlig at ved begravelser eller andre arrangementer sitter jenter og kvinner på lite trangt kjøkken og deler den maten som ikke skal ut til mennene som sitter ute i stuen og blir servert på en sølvfat. Det er heller ikke uvanlig at kvinnen sitter bakerst i bilen og hvilken som helst mann sitter foran for å illustrere at plassen hennes er alltid bakerst

Små gutter sitter foran sine mødre fordi de er mer verdt enn den kvinnen som har født dem? Disse situasjonene og opplevelsene gir sterk budskap til jenter i alle aldre og det lærte dem etter hvert å godta den kjønnsforskjellen og heller være imot feminismen som en trussel mot den tradisjonelle rollen som de anser som en tryggbane. Denne indoktrineringen varte en god stund hos meg og jeg har i mange år kjempet mot «skjellsordet» feminisme.

I dag er ikke ordet feminisme et skjellsord for meg men frihet, like muligheter og kontroll over eget liv, kontroll over egen kropp, avgjørelser og uendelige muligheter. Som mor til tre gutter forplikter jeg meg selv til å oppdra dem som likeverdige feminister som til enhver tid verner om feminismen og kjemper mot undertrykkelse av kvinner og jenter.

Helt til slutt vil jeg utfordre Solberg, Listhaug og co til å bevise at de bryr seg om likestillingen og hjelpe minoritetsjenter til å rive seg løs fra denne umenneskelige behandlingen. Hvis dere mener at jenter og gutter er like mye verdt så må dere ta til motmæle og gjøre noe med de mange moskeer som praktiserer denne kjønnsfordelingen og alt negative den bringer med seg. På den måten blir skillen mellom dem og oss enda mindre og ordet likestilling blir en del av hverdagen til disse jentene og ikke bare noe som er forbeholdt de frie heldige jentene i vesten.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Shurika A . Hansen

Shurika A . Hansen

4, Kvinnherad

Samfunnsengasjert sosiologi student med brennende engasjement for likestilling. I denne bloggen skal jeg ta opp temaer som sosial kontroll, æreskultur, feminisme,og integrering .

Kategorier

Arkiv